Рецепти

Трансжири – простими словами. В яких продуктах містяться і під якими назвами маскуються? Реальні приклади складів

“Виключіть або зведіть до мінімуму вживання виробничих ТРАНСЖИРІВ” – таку фразу напевно доводилося вам чути від багатьох лікарів, дієтологів і просто людей, які ведуть здоровий спосіб життя.

Що являють собою трансжири, чому вони шкідливі, і як їх розпізнати в складі (показуємо на прикладах відомих виробників, читайте далі в нашій статті.

Для тих, у кого немає часу або бажання читати матеріал повністю, в кінці статті ми створили спеціальний блок “В 2-х словах”, який допоможе вам розібратися в темі буквально за 30 секунд.

Маргарин – один з тих продуктів, від яких варто відмовитися.

Трансжири – простими словами.

В природі існує два види жирів:

  • тверді (наприклад: вершкове масло, сало, кокосове масло)
  • рідкі (наприклад: соняшникова, оливкова, кукурудзяна олії тощо)

Все змінилося в 1901 році, коли німецький хімік зумів зробити рідкі рослинні олії твердими, просто додавши в них водень (у науці це називається гідрогенізація). Здавалося б, що може істотно змінитися? Але відмінності все ж з’явилися. Саме ці тверді рослинні олії зараз називаються виробничими трансжирами.

Виявилося, що новий продукт набагато вигідніше своїх природних аналогів: він довше зберігається і дешевше коштує. Тому трансжири швидко набрали популярність у харчовій промисловості всього світу.

Існують і природні трансжири, які містяться у м’ясі та молоці жуйних тварин. За даними ВООЗ, вони не представляють ніякої небезпеки для здоров’я людини.

Що поганого у виробничих трансжири?

Так як виробничих трансжирів у природі не існує, то наш організм не знає як їх переробляти. Велика частина з них стає т. н. “поганим холестерином”

Всесвітня Організація охорони Здоров’я повідомляє, що трансжири сприяють розвитку серцево-судинних захворювань, цукрового діабету, ожиріння.

За статистикою ВООЗ, щороку помирає більше 500 тисяч людей від хвороб серця, пов’язаних з вживанням трансжирів.

У яких продуктах багато трансжирів?

Виробничі трансжири містяться у багатьох продуктах. Назвемо ті, в яких їх найбільше.

  1. Фаст-фуд. Гамбургери, картопля-фрі, пончики, поп-корн, чіпси – все це готується на виробничих трансжири. Чому не на простому рослинному маслі? Тому що рослинна олія після декількох партій смаження на ньому починає гірчити, а трансжир – ні.
  2. Категорія “до чаю”. Тістечка, печиво, круасани, булочки, цукерки, шоколадні батончики – практично всі продукти цієї категорії напхані трансжирами. Крем тістечка і торти несмачний і дивною консистенції? Значить, перед вами трансжир.
  3. Напівфабрикати. Заморожені піца, чебуреки, листкове тісто. Особливу увагу варто звернути на листкове тісто. У правильному тесті в якості жиру може використовуватися тільки вершкове масло. Все інше – трансжир.
  4. Майонез і все соуси на його основі – зовсім не “жива їжа”, як стверджують виробники. В складі велику кількість трансжирів.
  5. Маргарини та спреди. На жаль, деякі виробники додають трансжири навіть у вершкове масло. Нещодавно на нашому каналі вийшов пост про один з таких продуктів.

Чому ні в якому складі ви не знайдете трансжирів?

Відповідь очевидна – тому що це невигідно виробнику. Трансжир маскують під різні назви:

  • маргарин;
  • жир кондитерський;
  • жир кулінарний;
  • жир рослинний;
  • жир спеціального призначення;
  • жир фритюрний;
  • гидрогенизирований рослинний жир;
  • замінник молочного жиру;
  • замінник (або еквівалент) масла какао.

Привели для вас приклади складів продуктів з трансжирами.

Тістечка “Choco Pie”. Жир спеціального призначення.

Уважно читайте склад. Від продуктів з цими складовими краще всього відмовитися, тому що навіть найменша кількість трансжира негативно впливає на здоров’я організму.

ВООЗ повідомляє, що максимальна кількість трансжирів у добу для дорослої людини становить 2-2,5 р.

Однак, проблема в тому, що жоден виробник не вказує на етикетці скільки конкретно трансжира міститься в продукті. Точно також ви і не знайдете згадки про ГМО в складі інших кондитерський виробів. Про це докладніше читайте у нашій статті.

Пізніше ми обов’язково проведемо лабораторне дослідження деяких товарів, щоб розуміти, скільки трансжирів міститься в тих чи інших продуктах.

Як виключити трансжири з харчування?

Повністю виключити трансжири з харчування не вийде, та й не потрібно. Наприклад природні трансжири, що містяться в молоці та м’ясі, шкоди не принесуть. Що стосується виробничих трансжирів, то тут слід дотримуватися кількох правил:

  1. Виключіть або зведіть до мінімуму продукти з високим вмістом трансжира (основні категорії ми перерахували на початку статті).
  2. Читайте склад. Вибирайте продукти без трансжирів у складі.
  3. Готуйте частіше самі, особливо випічку. Це не тільки смачно, але і корисно. Тільки не використовуйте в рецептах маргарини та спреди.

Блок “В 2-х словах”

Отже, трансжири бувають двох типів.

  1. Природні містяться у м’ясі та молоці жуйних тварин. Вони не несуть шкоди організму.
  2. Виробничі – це рідкі рослинні жири, які хімічним способом зробили твердими, наприклад маргарин. Вони дуже небезпечні, навіть від невеликої кількості страждають серце та судини. Виключаємо з раціону.

Найбільше шкідливих трансжирів міститься у фаст-фуді, покупної випічці і цукерках, напівфабрикатах, майонез, маргарин і спредах.

У складі трансжири маскують під словами “маргарин” і “жир” (кондитерський, кулінарний, спеціального призначення тощо).

Читайте склад і частіше готуйте самі. Це допоможе уникати шкідливих трансжирів.